دسته بندی
روش‌هایی برای لایه‌برداری ایمن و نتیجه‌بخش برای انواع پوست
  • آموزش

روش‌هایی برای لایه‌برداری ایمن و نتیجه‌بخش برای انواع پوست

  • 1401-12-24 09:11:14

اگر به دنبال راهی برای شفاف کردن پوست خود می‌گردید و یا در جستجوی روشی برای رفع مشکلات پوستی خود از قبیل جوش و یا لک هستید، تمرکز روی یک مرحله‌ی مهم از روتین مراقبت از پوست می‌تواند تغییر عمده‌ای در نتیجه دلخواه شما ایجاد کند؛ و آن مرحله‌ی مهم، لایه‌برداری است. دکتر تامیلا دیونی، متخصص پوست و زیبایی، می‌گوید: «من همیشه به بیمارانم می‌گویم، لایه‌برداری همان نقش ورزش را برای پوست شما ایفا می‌کند.»
با این حال، نکته قابل توجه در لایه‌برداری این است که این کار را اصولی و درست انجام دهید. لایه‌برداری زیاد، بیش از آنکه برایتان مفید باشد، به پوستتان آسیب می‌رساند و از آن سو، لایه‌برداری کم نیز منجر به کدر شدن پوست می‌شود.
برای یادگیری روش‌های لایه‌برداری مناسب برای انواع پوست، نظرات و توصیه‌های دو متخصص پوست، دکتر لورتا سیرالدو (Loretta Ciraldo) و دکتر جسی چونگ (Jessie Cheung) و یک متخصص زیبایی، دکتر تامیلا دیونی (Tamila Deveny) را برایتان گردآوری کرده‌ایم. در ادامه توضیح می‌دهیم چرا نمی‌توان به راحتی از کنار این مرحله‌ی مهم از روتین مراقبت پوست عبور کرد.

لایه‌برداری چیست و چه اهمیتی دارد؟

دکتر دیونی می‌گوید: «لایه‌برداری فرآیندی است برای از حذف سلول‌های مرده و قدیمی از خارجی‌ترین لایه پوست. پوست ما به طور معمول هر 28 روز یکبار سلول‌های مرده خود را حذف می‌کند. اما این روند چرخش سلولی به مرور زمان و به دلایل مختلف از قبیل پیری و قرار گرفتن در معرض عوامل استرس‌زای محیطی مثل اشعه ماورای بنفش نور خورشید، کند می‌شود.
در مجموع، با لایه‌برداری می‌توان یک سری از مشکلات پوستی را رفع کرد. مشکلاتی از قبیل:

  • تیرگی پوست: دکتر سیرالدو می‌گوید: «کند شدن ریزش پوست سالم در اثر افزایش سن منجر به کدر شدن پوست و از دست دادن درخشندگی آن می‌شود. به همین دلیل، لایه‌برداری ظاهر جوان‌تر و شاداب‌تری را به پوست صورت می‌بخشد.»
  • هایپرپیگمنتیشن (لکه‌های تیره پوست): دکتر سیرالدو می‌گوید: «رنگدانه‌های مازاد پوست در لایه‌های سلول‌های مرده ذخیره می‌شوند. بنابراین، لایه‌برداری از پوست صورت می‌تواند به رفع هایپرپیگمنتیشن در تمامی درجات آن (از ملاسما گرفته تا هایپرپیگمنتیشن پس از التهاب) کمک کند.»
  • منافذ بسته شده و جوش‌: دکتر سیرالدو معتقد است: «تجمع سلول‌های مرده در منافذ پوست منجر به مسدود شدن منافذ و بروز آکنه می‌شود. بنابراین، با لایه‌برداری می‌توان به کاهش کومدون‌ها و جوش‌ها کمک کرد.
  • پوست زبر و خشک: با لایه‌برداری می‌توان پوستی به مراتب نرم‌تر و درخشان‌تر داشت. دکتر سیرالدو می‌گوید: «برای نرم نگه داشتن بافت پوست و ایجاد ظاهری درخشان‌تر برای آن، لایه‌برداری یک اقدام مهم و موثر است.»

برای برسی و خرید ماسک لایه بردار با تخفیف ویژه کلیک کنید.

چه تفاوتی بین لایه‌برداری شیمیایی و فیزیکی وجود دارد؟

براساس توضیحات دکتر سیرالدو، AHAها از جمله اسید گلیکولیک جزو لایه‌بردارهای شیمیایی و در مقابل، اسکراب‌ها از دسته‌ی لایه‌برداری‌های فیزیکی هستند. شاید واژه‌ی «شیمیایی» کمی ترسناک به نظر برسد، اما لایه‌بردارهای شیمیایی اغلب ملایم‌تر از اسکراب‌های فیزیکی (مکانیکی) عمل می‌کنند. به همین دلیل، برای پوست‌های حساس و یا مستعد آکنه، انجام لایه‌برداری شیمیایی توصیه می‌شود.
به گفته‌ی دکتر دیونی، انجام لایه‌برداری شیمیایی متکی به استفاده از اسید است تا به وسیله‌ی آن، پیوند بین سلول‌های پوست حل شده و با ایجاد یک آسیب کنترل‌شده به پوست، چرخش سلولی سرعت یافته و به این ترتیب، پوستی با رنگدانه‌های یکدست و یکنواخت ظاهر ‌شود. در لایه‌برداری شیمیایی اغلب از اسیدهای آلفا هیدروکسی و اسیدهای بتا هیدروکسی، مانند اسید گلیکولیک و اسید سالیسیلیک، استفاده می‌شود. اگر اندازه مولکول AHA از میزان مشخصی بزرگتر باشد، نمی‌تواند به عمق پوست نفوذ کند. بنابراین، سایر AHA‌ها مانند ماندلیک، مالیک و اسید لاکتیک کارایی و تاثیرکمتری داشته، اما ملایم‌تر عمل می‌کنند.
از آن سو، در لایه‌برداری فیزیکی (مکانیکی) از مواد فیزیکی برای از بین بردن سلول‌های مرده پوست استفاده می‌شود. دکتر دیونی می‌گوید: «لایه‌بردار فیزیکی در واقع هر محصولی است که نیاز به مالش یا شستشو دارد. به همین دلیل، این نوع لایه‌برداری، لایه‌برداری دستی نیز نامیده می‌شود. لایه‌بردارهای دستی در انواع متنوعی از قبیل اسکراب‌های حاوی ریزدانه، دستکش‌های لایه‌بردار، پارچه و لیف شستشو و یا برس‌ها عرضه می‌شوند.
برخی از محصولات لایه‌بردار، ترکیبی از محتویات فیزیکی و اسیدها هستند تا به صورت همزمان مزایای لایه‌برداری فیزیکی و شیمیایی را به مشتری ارائه دهند. لایه‌برداری فیزیکی می‌تواند به اندازه لایه‌برداری شیمیایی موثر باشد، اما به خاطر داشته باشید در انجام اسکراب زیاده‌روی نکنید تا از خشکی و آسیب دیدن پوست خود جلوگیری کنید.

چگونه پوست خود را لایه‌برداری کنیم؟

1. ابتدا صورت خود را بشویید. بهتر است که در پایان روز و پس از شستن صورت خود با شوینده، لایه‌برداری را انجام دهید. دکتر چونگ معتقد است: «شب، قبل از خواب بهترین زمان برای انجام لایه‌برداری است، به این ترتیب، پوست برای پذیرش مواد فعالی مانند رتینول یا پپتیدها آماده می‌شود.»
2. لایه‌بردار را به پوست صورت خود بمالید. فرقی نمی‌کند از لایه‌بردار دستی یا شیمیایی استفاده می‌کنید، بهتر است با حرکات دایره‌ای این کار را انجام دهید. لایه‌بردار را به آرامی روی پوست خود ماساژ دهید. سپس، صورت خود را با آب گرم بشویید و با حوله خشک کنید.
3. مرطوب‌کننده بزنید. دکتر چونگ می‌گوید: «پوست خود را با محصولی متشکل از مواد فعال با کیفیت پاک کنید و سپس، یک مرطوب‌کننده با خاصیت تسکین‌دهندگی بزنید.»
4. ضد آفتاب را فراموش نکنید. صرف نظر از اینکه شب قبل لایه‌برداری کرده باشید یا نه، به هر حال، استفاده از ضد آفتاب باید بخشی از برنامه روزانه صبحگاهی شما باشد. به خاطر داشته باشید پس از انجام لایه‌برداری استفاده از کرم ضد آفتاب برای محافظت از پوست بسیار ضروری است. دکتر دیونی معتقد است: «پس از لایه‌برداری، پوست بیشتر مستعد آسیب ناشی از اشعه ماورای بنفش نور خورشید می‌شود. این اشعه مضر در پیری زودرس پوست و بروز لکه‌های خورشیدی نقش کلیدی دارد. لایه‌برداری، پوستی نرم و صاف را برایتان به ارمغان می‌آورد. با این حال، اگر متوجه هرگونه خشکی، قرمزی یا پوسته پوسته شدن در پوست خود شدید، باید روتین مراقبت از پوست خود را تغییر دهید.» دکتر چونگ می‌گوید: «اگر متوجه افزایش تولید چربی یا خشکی بیش از حد در پوست خود شدید، باید بدانید در انجام لایه‌برداری زیاده‌روی کرده‌اید.»

خرید  ماسک و اسکراب اورجینال با قیمت مناسب کلیک کنید

 

هر چند وقت یکبار باید لایه‌برداری کنیم؟

اینکه هر چند وقت یکبار باید لایه‌برداری کنید، کاملاً بستگی به نوع پوستتان دارد. اما توصیه متخصصان پوست از این قرار است:

  • پوست حساس: دکتر سیرالدو توصیه می‌کند افراد دارای پوست حساس «باید در لایه‌برداری بسیار احتیاط کنند.» بهتر است در شروع کار در هفته اول فقط یک بار پوست خود را لایه‌برداری کنید. سپس، طی دو هفته‌ی آتی، دو بار در هفته این کار را انجام دهید. بسیار مراقب اسکراب‌های فیزیکی باشید. با یک لایه‌بردار شیمیایی شروع کنید و میزان تحریک پوست خود را بررسی کنید.
  • پوست معمولی یا مختلط: برای لایه‌برداری از این نوع پوست، دستورالعمل محصول را بخوانید و طبق آن عمل کنید. اما به طور کلی، می‌توانید تا سه بار در هفته با لایه‌بردار فیزیکی یا لایه‌بردار شیمیایی و یا لایه‌برداری که هر دو مورد را دارد، پوست خود را لایه‌برداری کنید.
  • پوست چرب: اگر پوست چرب یا مستعد آکنه دارید، می‌توانید تا پنج بار در هفته پوست خود را لایه‌برداری کنید. به گفته‌ی دکتر دیونی، لایه‌برداری شیمیایی آکنه را کنترل کرده و به روشن شدن تیرگی جای جوش و بهبود بافت آن کمک می‌کند. یک لایه‌بردار شیمیایی محتوی اسید سالیسیلیک یا ترکیبی از AHA و BHA را انتخاب کنید تا از بروز جوش‌های شدید جلوگیری کنید. اگر بخواهید با اسکراب و به صورت دستی، پوست جوش‌دار خود را لایه‌برداری کنید، فقط اوضاع را بدتر خواهید کرد. به همین دلیل، لایه‌برداری شیمیایی روش ملایم‌تر و بهتری برای از بین بردن باکتری‌های مولد آکنه و باز کردن منافذ پوست شما است. دکتر دیونی می‌گوید: «هرچه غلظت اسید لایه‌بردار شیمیایی بیشتر و pH آن کمتر باشد، تاثیر لایه‌برداری بیشتر خواهد بود.»
  • پوست خشک: ابتدا رطوبت پوست خود را بهبود دهید. دکتر سیرالدو توصیه می‌کند: «اگر پوستتان خشک، پوسته پوسته و یا فلسی مانند شده، حتماً باید قبل از لایه‌برداری، آن را مرطوب کنید تا به سطح رطوبت و هیدراته یک پوست نرمال برسد. همچنین، اگر پوستتان قرمز است، باید قبل از لایه‌برداری، قرمزی آن را کاهش دهید. سعی کنید یک لایه‌بردار شیمیایی را انتخاب کنید که حاوی پلی هیدروکسی اسیدها (PHA) یا AHAهای ملایم باشد تا مانع خشکی بیش از حد، قرمزی یا تحریک پوست خود شوید.» دکتر چونگ می‌گوید: «همواره از اسکراب‌های فیزیکی خشن اجتناب کنید.»
  • اگر روزاسه یا اگزما دارید: با متخصص پوست خود مشورت کنید. دکتر سیرالدو معتقد است: «افراد مبتلا به روزاسه و اگزما باید با متخصص پوست در مورد محصول لایه‌بردار مناسب خود مشورت کنند. از آنجا که این قبیل مشکلات پوستی، حد و مرز قدرت و تحمل پوست را تحت تاثیر قرار می‌دهد، هنگام انتخاب لایه‌بردار و یا هر محصولی باید با احتیاط عمل کرد.


اگر تمایل دارید مطالب دیگری در خصوص زیبایی و مراقبت‌های پوستی مطالعه کنید، پیشنهاد می‌کنیم سری به مقاله‌های دیگر ما بزنید:

تفاوت اسکراب نمک و اسکراب شکر؛ همراه با آموزش دو دستورالعمل ساده
چگونه بهترین ماسک و لایه‌بردار پوست را انتخاب کنیم؟
چند راهکار ساده برای خلاصی از جوش‌های کمر و بدن

نظرات کاربران

ایجاد نظر جدید

برای ایجاد نظر جدید ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.

ورود/ثبت نام